全国职称英语考试理工类AB级课堂笔记:阅读理解第2讲(7)

网络资源 Freekaoyan.com/2008-04-11

答案与解析
1.  文章主题分析:Technology Transfer in Germany来源:考
  When it comes to translating basic research into industrial success,few nations can match Germany.Since the 1940s,the nation’s vast industrial base has been fed with a constant stream of new ideas and expertise from science.And though German prosperity(繁荣)has faltered(衰退)over the past decade because of the huge cost of unifying east and west as well as the global economic decline,it still has an enviable(令人羡慕的)record for turning ideas into profit.(it指代前面出现的德国)

分析:划线句的内容揭示文章中心是“在德国的科技转换成生产”来源:考
2.  直接解题:来源:考
1  What factor Can be attributed to German prosperity???
What factor can people attribute German prosperity to?
What factor contributes to German prosperity?
 A Technology transfer.
B  Good management. 来源:考
C Hard work.
D  Fierce competition来源:考

A.分析:问题问“那些因素造成了德国的繁荣”,发现A直接呼应文章中心,判断很可能是答案;注意文章中提到“德国出现繁荣原因”的句子,这样发现答案相关句:
  When it comes to translating basic research into industrial success,few nations can match Germany.Since the 1940s,the nation’s vast industrial base has been fed with a constant stream of new ideas and expertise from science.And though German prosperity(繁荣)has faltered(衰退)over the past decade because of the huge cost of unifying east and west as well as the global economic decline,it still has an enviable(令人羡慕的)record for turning ideas into profit.(该句在内容上直接回答了问题(it指带前句中的德国):“由于把研究结果转换成利润,德国至今仍然有着令人羡慕的成绩”,所以答案是A。)
考点:考察长句子的理解和代词指代内容。来源:考
 
2 Which of the following is NOT true of traditional university research?
A  It is free.
B  It is profit-driven.来源:考
C  It is widely available.    .
D  It is curiosity—driven.来源:考

B.分析:借助题干中的核心结构traditional university research作为答案线索,这样发现答案相关句:
  Such a strategy may sound like a recipe for economic success,but it is not without its critics. These people worry that favoring applied research will mean neglecting basic science, eventually starving industry of fresh ideas.If every scientist starts thinking like an entrepreneur(企业家),the argument goes,then the traditional principles of university research being curiosity driven, free and widely available will suffer.(该句中惟独没有出现B(受到利益的驱使)的内容)
考点:长句子的理解。来源:考
 

相关话题/

  • 领限时大额优惠券,享本站正版考研考试资料!
    大额优惠券
    优惠券领取后72小时内有效,10万种最新考研考试考证类电子打印资料任你选。涵盖全国500余所院校考研专业课、200多种职业资格考试、1100多种经典教材,产品类型包含电子书、题库、全套资料以及视频,无论您是考研复习、考证刷题,还是考前冲刺等,不同类型的产品可满足您学习上的不同需求。 ...
    本站小编 Free壹佰分学习网 2022-09-19