全国职称英语考试理工类AB级课堂笔记:阅读理解第2讲(5)
网络资源 Freekaoyan.com/2008-04-11
3 One special feature of Crystal Ear is that
A you can control its volume.来源:考试大
B you needn’t take it off everyday.
C it is solar-powered.
D it saves power.来源:考试大
D.分析:问题问及水晶耳的一个特性,利用题干中出现的修饰词special作为答案线索,但是在文章中没有发现该词以及该词的近义词所以对照被选项中的核心词/结构在文章中进行查找确认,而被选项C和D在含义上有关系,猜测答案来自这两个选项中。
Almost 90 percent of people with mild hearing loss,and millions more with just a little‘hearing drop-off(下降),can be dramatically helped with Crystal Ear.Moreover, its superior design is energy-efficient,so batteries can last months.(该句句意直接揭示D是答案)Crystal Ear is now available to help these people treat their hearing loss with a small hearing amplifier(放大器).
efficient adj.有效率的, 最经济的, 有能力的; 能胜任的
efficient methods经济而有效的方法来源:考试大
an efficient manager称职的经理
effective adj. 有效的, 有作用的, 有影响的, 生效的, 给人深刻印象的
take effective measures采取有效措施
考点:考察复合形容词结构(n-adj.)。来源:考试大
solar-powered; market-driven;
4. According to the passage,hearing loss is
A only a minor health problem.
B the world’s most common health problem.
C merely a teenage disease.来源:考试大
D an incurable disease.
B分析:被选项涉及健康问题和疾病问题,利用被选项中出现的health problem 和disease作为答案线索,这样找到答案相关句:
Hearing loss,which Occurs typically prior to teenage years,progresses throughout one’s lifetime.A1though hearing loss is now the world’s number one health problem,nearly 90 percent of people suffering hearing loss choose to leave the problem untreated.(该句内容直接揭示B(世界上最常见的健康问题)是答案)
考点:细节的查找和对短语“number one health problem”的理解。
5 Many people leave their hearing problem untreated because
A it is not serious.来源:考试大
B Crystal Ear is not yet available.
C it is not easy to have it treated.来源:考试大
D they don’t want to look old.
C.分析:问题问及人们不治疗听力问题的原因,顺着上一题的答案位置往下找,这样发现答案相关句:
A1though hearing loss is now the world’s number one health problem,nearly 90 percent of people suffering hearing loss choose to leave the problem untreated. For many millions, treating hearing loss in a conventional way can involve numerous office visits,expensive testing and adjustments to fit your ear.(比较剩下的被选项A,C和D,判断C最合适:原文说“对于数以百万的人来说,以传统的方式治疗听觉损伤问题包括去医院多次,昂贵的测试和调整助听设备以使其与你的耳朵配合工作”)Thanks to Crystal Ear,the“sound solution”is now convenient.Almost 90 percent of people with mild hearing loss,and millions more with just a little‘hearing drop-off(下降),can be dramatically helped with Crystal Ear.Moreover, its superior design is energy-efficient,so batteries can last months.Crystal Ear is now available to help these people treat their hearing loss with a small hearing amplifier(放大器).(该句内容反应B是错误的)
考点:考察考生的推断能力。来源:考试大
