北京地区普通高等学校英语统一考试试题(2)

考研 Freekaoyan.com/2008-04-06

Passage2   

Questions 6 to 10 are based on the following passage:

    It is not too much to say of him, as Robert Schumann did, thatmusic owes as much to Bach as Christianity to its Founder.

    Bach wrote a library of music ax incomparable for its extensiveness as for its artistic merit.

    (S3) It is indeed curious that this uniquely productive genius should have been neglected for almost a century following his death in 1750, and other manuscripts were disposed of by his sons for about ten each. The manuscripts of his solo sonatas were discovered on their way to a butcher shop to be used as wrapping paper. And his music remained virtually unperformed for some eighty years.

    The rediscovery of Bach began in 1802, when the German musicologist Forkel published a biography of Bach. This sublime genius,wrote Forkel,this prince of musicians dwarfs all others from the heights of superiority. With the launching in 1850 of the complete edition of Bach’s works, music lovers were gradually to arrive at a full appreciation of his contribution to music.

    Bach can be called the founder of the art of modern piano playing, for he taught that the fingers should be equally developed to play the organ, the lower joints held curved and the wrist and arm kept flexible. Before his time, organists had played with only the four fingers of the hand, but Bach used the thumb as well, and the results were such that other musicians soon followed his example.

6. The wordsmusic owes as much to Bach as Christianity to its Founderimplies Bach     .

    A. is a music genius

    B. is among the founders of music

    C. has made extremely important contribution to the art of music

    D. is the god of music to music-lovers

7. Which of the following statements is NOT true?

    A. It was not until eighty years after his death that people were able to fully understand Bach’s contribution to music.

    B. The world had not paid much attention to Bach’s creation for nearly a century.

    C. Bach began to be rediscovered more than half a century after his death.

    D. Bach’s music had remained virtually unperformed for about eighty years.

8. “Bach wrote a library of music” mean        .

    A. Bach has been writing his music in a library.

    B. Bach wrote a great amount of music.

    C. Bach’s music could be found is a library.

    D. The value o Bach’s music is equal to that of a library

9. Bach can be called the founder of the art of modern piano allaying, because he       .

    A. composed a lot of piano playing pieces.

    B. was very talented in piano playing.

    C. made an important innovation in piano playing technique.

    D. played piano very well.

10. The whole passage is organized in the order of Bachs      .

    A. contributionobscurityrediscovery

    B. greatnesscontributionrediscovery

    C. obscuritycontributiongreatness

    D. obscurityrediscoverycontribution.

解析一:[生词] own…to…:把---归功于---Christianity:基督教;library:许多;incomparable:无可比拟的;extensiveness:广泛传播;merit:价值;uniquely:独具一格的;genius: 天才;neglected: 忽略的;manuscripts: 手稿;be disposed of :被处置; sonatas:奏鸣曲;butcher shop:肉食店; virtually:实际上;biography:传记;sublime:伟大的;prince:姣姣者; dwarfs:矮子;superiority:  优越感;launch:出版; the complete edition:丛书;gradually:逐渐; appreciation:赏识;  contribution to:---的贡献; organ:风琴;joint:关节; curved:弯曲; flexible:灵活性;thumb:大拇指;  

解析二:[答案]  6. C 这是道推断观点题。从正比关系的句型中去寻求弦外之音。Implies:暗示;7. A 这是关于时间的细节题。可从“in 1750. in 1802.and in 1850”三个时间词中找答案。

8. B 是考察词组含义题。a library of =a great amount of  且文中有多处表达大量作品的含义。

9. C 这是道因果判断题。其实从题中“the founder…because…innovation”和文中“the founder…for…develop”的一致性也可窥见答案。

10. D 该题考的是写作方法。可从段落大意中作出判断。


相关话题/

  • 领限时大额优惠券,享本站正版考研考试资料!
    大额优惠券
    优惠券领取后72小时内有效,10万种最新考研考试考证类电子打印资料任你选。涵盖全国500余所院校考研专业课、200多种职业资格考试、1100多种经典教材,产品类型包含电子书、题库、全套资料以及视频,无论您是考研复习、考证刷题,还是考前冲刺等,不同类型的产品可满足您学习上的不同需求。 ...
    本站小编 Free壹佰分学习网 2022-09-19