(2017)考研英语阅读理解精读100篇(基础版)在线阅读 印建坤 第5部分(9)
本站小编 辅仁网/2017-07-19
对于我们大多数人来说,一周吃两份鱼类食品不会产生任何问题。鲑鱼中汞的含量可以忽略不计。来自西班牙海岸的瓜利亚尔继续在他吃的肉菜饭里加鲑鱼调味。威利特大约每月只吃两回旗鱼——这是因为旗鱼太贵,而不是因为担心汞含量的问题。鱼油补充品富含不饱和脂肪酸,其中所含的汞元素可能也没有整条鱼那么多,但它们的口感实在太差。
Unit 92
“The fundamental question is whether it is still worthwhile to invest in pharmaceutical science,”says Severin Schwan, the newish boss of Roche, a once-stodgy Swiss drugs firm. A cursory glance at his rivals, who have been trying to concentrate less on coming up with new medicines and more on making simpler things such as “branded”generics and over-the-counter drugs, suggests that the answer is no. Indeed, some analysts claim that the industry's giants face such a precipitous decline in sales from drugs coming off patent, with so few promising new prospects to replace them, that their entire business model is collapsing.
That argument has Mr Schwan leaping out of his seat with indignation. Using a deck of PowerPoint slides he sets out to disprove “the chorus of gloom”. Drug making is “so crude”, he argues, that half of all known diseases cannot be treated at all, and the drugs for the other half work properly only half the time and with huge side effects. “Imagine a car that starts only half the time, and whose brakes often don't work,”he says. He sees this sorry state of affairs as a huge business opportunity. In particular, he is convinced that rapid advances in diagnostics, genomics and biotechnology will bring “a brand new revolution”in personalised medicine.
Accordingly, Roche is betting big on research into new drugs, even as rivals seek to diversify and “de-risk”. Earlier this year it bought Genentech, a Californian biotech pioneer. It hopes these deals will put it in the vanguard, since developing drugs tailored to individuals will involve tying manufacturing to the results of genetic tests——as, for example, with Genentech's treatment for breast cancer, Herceptin.
By taking over Genentech, Roche has added promising drugs for cancer and other potentially lucrative treatments to its otherwise anaemic research pipeline. Tim Anderson of Bernstein Research calculates that Roche is now among the big drugs firms best positioned to cope with the coming generic assault. He projects that its revenues will grow by a quarter over the next five years and its earnings per share will increase by half.
Several potential snags could hold Roche back, however. One fear is that the bureaucracy of a big pharmaceutical firm will crush Genentech's more innovative culture (it has been called the Google of biotech). “There is no interference in the way we do things,”insists Richard Scheller, head of research and early development at Genentech. That very few senior executives have left since the takeover supports his claim. Even so, scale is usually not an advantage when it comes to pharmaceutical research and a creative atmosphere can easily dissipate.
Another worry is that Roche's long-term vision may come at the expense of the shorter-term returns expected by some shareholders. Michael Leuchten of Barclays Capital, an investment bank, reckons that personalised medicine will not start generating profits for some time. That may be fine with Roche's patient founding family, which controls the firm thanks to its dual-share structure, but it could dismay other investors. Moreover, there is a risk of catastrophic failure. Mr Schwan notes that new drugs earn outsized rewards——but that is because they are much harder to make. It is anybody's guess whether Roche's newly filled pipeline of early-stage drugs will become commercial hits in ten or 20 years' time.
注(1):本文选自Economist;
注(2):本文习题命题模仿对象:第1、2题分别模仿1999年真题Text 4第1题和Text 2第2题;第3题模仿1998年真题Text 3第2题;第4、5题分别模仿2004年真题Text 2第3题和Text 3第5题。
1. We can learn from the first paragraph that______.
A) Severin Schwan believes that the entire business model is to destroy the industry
B) drugs with patent expired tend to make less profit in the market
C) Roche may switch its strategy to focus on generics and over-the-counter drugs
D) Roche's competitors will not answer the question raised by Severin Schwan
2. Speaking of personalised medicine, the author implies that______.
A) it is a new business model for the pharmaceutical industry
B) it will bring a brand new revolution to Roche
C) it may not be approved by Roche's shareholders
D) it may not be feasible in the new future
3. Paragraphs 5 and 6 are written to______.
A) argue against Severin Schwan's point of view
B) predict the future of Roche
C) introduce Roche's fears
D) point out potential problems of Roche's approach
4.
By saying “Roche is now among the big drugs firms best positioned to cope with the coming generic assault”(Lines 3~4, Paragraph 4), Tim Anderson of Bernstein Research means that______.
A) Roche will beat all the other rivals in terms of producing generic drugs
B) Roche is now capable of competing against generic drugs
C) Roche will acquire a much better capacity in anaemic research
D) Roche is giving the public its promises to produce more new drugs
5. To which of the following is the author likely to agree?
A) Roche's acquisition of other firms is to reduce its innovativeness.
B) Roche may emerge as the new Google of the biotechnology industry.
C) Roche's new drugs in research may not be commercialized in a decade.
D) Roche's shareholders support the company's R&D efforts in new drugs.
篇章剖析
本文前三段首先介绍了世界主要制药公司在新药研发上减少投入的趋势,并主要说明了瑞士的罗氏制药公司在新药研发投资决策中的立场,随后讨论了使用基因生物技术的前景。文章的后三段讨论了罗氏制药公司在未来发展过程中可能面临的一些问题,以及罗氏商业模式的利弊。
词汇注释
stodgy /ˈstɒdʒi/ adj. 平庸的;乏味的;非常守旧的
cursory /ˈkɜːsəri/ adj. 仓促的,草率的;粗略的
generic /dʒɪˈnerɪk/ n. 非专利药,仿制药
precipitous /prɪˈsɪpɪtəs/ adj. 急促的;急剧的
indignation /ˌɪndɪgˈneɪʃən/ n. 愤怒,愤慨,义愤
genomics /dʒəˈnəʊmɪks/ n. 基因组学;基因体学
vanguard /ˈvængɑːd/ n. 前卫,先锋;领导者
tailor /ˈteɪlə/ v. 修改;使合适
anaemic /əˈniːmɪk/ adj. 贫血的;无活力的
assault /əˈsɔːlt/ n. 攻击,袭击;谴责,抨击
snag /snæg/ n. 意料不到的障碍
dissipate /ˈdɪsɪpeɪt/ v. 驱散(雾等),使消散;消除,使消失
catastrophic /ˌkætəˈstrɒfɪk/ adj. 悲惨的;惨败的
outsized /ˈaʊtsaɪzd/ adj. 特大号的
难句突破
A cursory glance at his rivals, who have been trying to concentrate less on coming up with new medicines and more on making simpler things such as “branded”generics and over-the-counter drugs, suggests that the answer is no.
主体句式:A cursory glance at his rivals…suggests that the answer is no.
结构分析:本句的主体句式其实非常简单,但是因为中间有一个很长的定语从句干扰,考生比较容易混淆句子的结构,理解本句的关键是要抓住句子主干。由who引导的定语从句修饰rivals,其中包含了两个并列结构,即concentrate less on… and more on…,也就是做了一个对比,说明其他制药公司关注的重点。此外,定语从句中还用such as引导了两个例子。
句子译文:粗略地看一下罗氏的竞争对手们,他们都在设法减少对新药研发的投入,将更多的精力投入到生产“品牌”仿制药和非处方药这些更容易的事情上,这说明他们对这个问题的回答是“不值得”。
题目分析
1. B 推理题。本题的对应信息在文章第一段。该段最后一句指出,业界巨头们认为整个医药行业的商业模式正在垮塌,但这并不是塞韦林·施万的观点,因此A不正确。该段提到了generics and over-the-counter drugs,但这是罗氏的竞争对手的做法,并非罗氏的做法,因此C也不正确。第一段的the answer is no不是说对手们不会回答这个问题,而是说如果他们回答这个问题的话,答案应该是“不”,因此D也不正确。第一段还提到“专利药到期后销售量会大幅下降”,可以推出专利过期后就不会创造那么多利润,因此B是正确选项。
2. C 推理题。文章第二段和最后一段都提到了personalised medicine。首先看第二段:塞韦林·施万将这种令人遗憾的现象看作是巨大的商机,他相信诊断学、基因组学和生物技术领域的飞速发展将给个性化药品带来“全新的革命”。这里并没有明确说明个性化药品是一个全新的商业模式,故A不正确;同样这里所谓的革命是指个性化药品的研制,而不是指罗氏公司发生变化,所以B也不正确。再来看最后一段:罗氏的长期愿景可能将以牺牲部分股东的短期回报为代价。巴克莱投资银行的迈克尔·勒奇顿认为,个性化药品在短时间内不会赢利。但这并不表示个性化药品就不可行,因此D不正确。正是因为个性化药品不会很快盈利,“可能会使其他投资者感到沮丧”,所以很可能股东会反对这一决策,因此C是正确答案。
3. D 细节题。文章第五段指出“Several potential snags could hold Roche back, however”,也就是说最后两段开始谈罗氏这一战略面临的问题。即使不知道snag这个词的意思,也可以从however这个转折词和上下文的意思来综合判断,很显然只有D是正确答案。
4. B 语义题。引文来自文章第四段第二句:伯恩斯坦研究公司的蒂姆·安德森认为,罗氏现在已经成为世界上定位最佳的大型制药公司之一,能够应对即将到来的仿制药袭击。只有B选项与这个意思最为贴切。
5. C 细节题。文章倒数第二段指出“就药品研发而言,规模通常不是优势,相反容易对创新的氛围造成伤害”,但前文也说明罗氏尽量保持被收购公司原有的行事方式,因此作者在这一点上也只是提出猜测,并不是一个明确的观点,因此A不正确。文章第五段中提到,被称为生物技术领域的谷歌的是已经被罗氏并购的基因泰克公司,并非罗氏,文章也没有提及罗氏可能成为生物技术领域的谷歌,故B是错误的。D与文章最后一段意思相反,作者指出有些股东可能反对开发新药,所以该选项也不正确。C是正确答案,因为作者在最后一句话中指出“至于罗氏刚刚投入研发的新品能否在10年或20年后获得商业利润,目前谁都说不准”。
参考译文
“问题的根本在于,新药研发是否还值得我们进行投资。”一度行动保守的瑞士罗氏制药公司刚刚走马上任的总裁塞韦林·施万说道。粗略地看一下罗氏的竞争对手们,他们都在设法减少对新药研发的投入,将更多的精力投入到生产“品牌”仿制药和非处方药这些更容易的事情上,这说明他们对这个问题的回答是“不值得”。的确,一些分析人士称,制药业巨头们都面临专利药到期后销售量大幅下降的问题,况且目前也没有前景看好的新药来替代前者的位置,整个医药行业的商业模式正在崩溃瓦解中。
这一争论使得施万先生感到气愤不已,他再也沉不住气了。他用一组PPT幻灯片对那一片“忧郁之声”进行反驳。他说,制药业是“非常残酷的”,在我们所知道的疾病中,半数都是不能治愈的,而对于另一半,药品也只有一半的时间会起作用,并且伴有严重副作用。他说:“这就像一辆汽车仅有一半时间可以正常行驶,而刹车又经常不灵。”塞韦林·施万将这种令人沮丧的现象看作是巨大的商机。他尤其相信诊断学、基因组学和生物技术领域的飞速发展将给个性化药品带来“全新的革命”。
因此,罗氏在新药研究上下了很大的赌注,即便其竞争对手都在寻求多样化的产品组合和“化解风险”的办法。今年早些时候,罗氏收购了位于美国加州的生物技术先锋基因泰克公司。罗氏希望这些交易能使其成为业界先锋,因为根据个性化需求开发药品意味着要把制药与遗传学的试验结果结合在一起,例如,与基因泰克公司用于治疗乳腺癌的药品赫赛汀相结合。
通过收购基因泰克,罗氏弥补了原先研究领域的不足,将其研究领域扩展到了有前景的抗癌药和其他潜在的有利可图的疗法。伯恩斯坦研究公司的蒂姆·安德森认为,罗氏现在已经成为世界上定位最佳的大型制药公司之一,能够应对即将到来的仿制药袭击。他预测罗氏今后五年内营业收入将增长四分之一,股票每股收益将增长过半。
但是,罗氏在其发展道路上可能会遇到几个障碍。人们的一个担忧是大型制药公司的官僚作风会摧垮基因泰克的更具创新性的文化(该公司曾被称为生物技术领域的谷歌)。曾经供职于基因泰克开发部,现任罗氏研发负责人的理查德·谢勒强调:“没人会干涉我们行事的方式。”罗氏接管该公司后几乎没有高管离职这一事实充分支持了他的说法。即便如此,就药品研发而言,规模通常不是优势,相反容易对创新的氛围造成伤害。
另一个担忧是,罗氏的长期愿景可能将以牺牲部分股东的短期回报为代价。巴克莱投资银行的迈克尔·勒奇顿认为,个性化药品在短时间内不会赢利。这对罗氏也许是有利的,其创始家族通过双重股权结构牢牢地控制着公司,但也可能会使其他投资者感到沮丧。更严重的是,这种商业模式还存在溃败的风险。施万先生强调说,新药之所以能获得巨大的回报,是因为这些药的生产具有相当难度。至于罗氏刚刚投入研发的新品能否在10年或20年后获得商业利润,目前谁都说不准。
Unit 93
Depending on whom you ask, the experiment announced at a Texas medical conference last week was a potential breakthrough for infertile women, a tragic failure or a dangerous step closer to the nightmare scenario of human cloning.
There's truth to all these points of view. Infertility was clearly the motivation when Chinese doctors used a new technique to help one of their countrywomen get pregnant. Unlike some infertile women, the 30-year-old patient produced eggs just fine, and those eggs could be fertilized by sperm. But they never developed properly, largely because of defects in parts of the egg outside the fertilized nucleus. So using a technique developed by Dr. James Grifo at New York University, Dr. Zhuang Guanglun of Sun Yat-sen University in Guangzhou took the patient's fertilized egg, scooped out the chromosome-bearing nuclear material and put it in a donated egg whose nucleus had been removed. In this more benign environment, development proceeded normally, and the woman became pregnant with triplets who carried a mix of her DNA and her husband's——pretty much like any normal baby.
What has some doctors and ethicists upset is that this so-called nuclear-transfer technique has also been used to produce clones, starting with Dolly the sheep. The only significant difference is that with cloning, the inserted nucleus comes from a single, usually adult, cell, and the resulting offspring is genetically identical to the parent. Doing that with humans is ethically repugnant to many. Besides, for reasons that aren't yet well understood, cloned animals often abort spontaneously or are born with defects; Dolly died very young, though she had seemed healthy. And because the Chinese woman's twins were born prematurely and died (the third triplet was removed early on to improve chances for the remaining two), critics have suggested that cloning and nuclear transfer are equally risky for humans.
Not likely, says Grifo. “The obstetric outcome was a disaster,”he admits, “but the embryos were chromosomally normal. We have no evidence that it had anything to do with the procedure.”Even so, concern over potential risks is why the Food and Drug Administration created a stringent approval process for such research in 2001——a process that Grifo found so onerous that he stopped working on the technique and gave it to the researchers in China, where it was subsequently banned (but only this month, long after Zhuang's patient became pregnant).
The bottom line, say critics, is that perfecting a technique that could be used for human cloning, even if it were developed for another purpose, is just a bad idea——an assertion Zhuang rejects. “I agree that it makes sense to control these experiments,”he says. “But we've developed an effective technology to help people. We understand how to do it. We need it.”
注(1):本文选自Time;
注(2):本文习题命题模仿对象为2003年真题Text 4。
1. What is implied in the first paragraph?
A) Some people regard it as a tragic failure.
B) The new experiment means a breakthrough for some people.
C) People have different reactions to the new experiment.
D) The new experiment means a step further to the dangerous human cloning.
2. The author uses the case of Dolly and the Chinese pregnant woman to show that______.
A) both nuclear-transfer and cloning are dangerous for humans and animals
B) both of them benefit from the new technique
C) both of them are the examples of technical failure
D) both of them are the fruits of the new technology
3. Zhuang's attitude toward the critics' conclusion is one of______.
A) reserved consent
B) strong disapproval
C) slight contempt
D) enthusiastic support
4. The only difference existing between nuclear-transfer and cloning technique is______.
A) whether it is used for research or for helping the infertile
B) whether the offspring looks like the parent
C) whether it is used in animals or human beings
D) whether the inserted nucleus comes from a single and usually adult cell
5. The text intends to express the idea that______.
A) research of cloning has potential risks
B) the research of cloning should be stopped totally
C) ethics and research of cloning are in contradiction
D) researchers should have the right to continue the study of cloning
篇章剖析
本文采用提出问题——分析问题的模式,指出细胞核移植和克隆技术上存在的伦理方面的争议以及研究人员对此事的看法。第一段指出人们对一项新成果的不同看法;第二段指出这一技术对一名不孕的中国妇女的帮助;第三段指出细胞核移植和克隆技术的区别以及两者存在的危险性;第四段和第五段指出研究人员的一些做法和看法。
词汇注释
breakthrough /ˈbreɪkθruː/ n. 突破
infertile /ɪnˈfɜːtaɪl/ adj. 贫瘠的,不结果实的
scenario /sɪˈnɑːrɪəʊ/ n. 游戏关卡,某一特定情节
clone /kləʊn/ n. 无性系,无性繁殖,克隆 v. 无性繁殖,复制
fertilize /ˈfɜːtɪlaɪz/ vt. 施肥,使丰饶;使受精;使肥沃,使多产
sperm /spɜːm/ n. 精液,精子;鲸油
nucleus /ˈnjuːklɪəs; (US)ˈnuː-/ n. 核子
scoop out接应,舀出
chromosome /ˈkrəʊməsəʊm/ n. 【生】染色体
benign /bɪˈnaɪn/ adj. (病)良性的,(气候)良好的,仁慈的,和蔼的
triplet /ˈtrɪplɪt/ n. 三个一幅,三个一组;三胞胎中的一个
ethically /ˈeθɪk(ə)li/ adv. 伦理(学)上,有关民族
相关话题/阅读理解
(2017)考研英语阅读理解精读100篇(基础版)在线阅读 印建坤 第4部分
难句突破 If someone&s score places him in a group in which a known proportion has gone on to commit a crime on release from detention, then the risk that person will prove a recidivist is thought to be similar to the risk for the group as a whole. 主体句式:If someone&s score places him in ...英语阅读 本站小编 辅仁网 2017-07-19(2017)考研英语阅读理解精读100篇(基础版)在线阅读 印建坤 第3部分
难句突破 One trick, described by Todd Juenger of TiVo as closer to a silver bullet, is to run advertisements that resemble programmesin some cases featuring stars from the show people are trying to watch. 主体句式:One trick is to run advertisements. 结构分析: ...英语阅读 本站小编 辅仁网 2017-07-19(2017)考研英语阅读理解精读100篇(基础版)在线阅读 印建坤 第2部分
Unit 18 Fanny Kemble (1809-93) was the niece of two Shakespearean tragedians, Sarah Siddons and Siddons&s brother, John Philip Kemble. Her father and her French mother were also actors. In fact her whole extended family constituted the foremost theatrical dynasty of the late 18th and early 19t ...英语阅读 本站小编 辅仁网 2017-07-19(2017)考研英语阅读理解精读100篇(基础版)在线阅读 印建坤 第1部分
目录 CONTENTS 前言 第1章 经济类 Unit 1 Unit 2 Unit 3 Unit 4 Unit 5 Unit 6 Unit 7 Unit 8 Unit 9 Unit 10 Unit 11 Unit 12 Unit 13 Unit 14 第2章 社会文化类 Unit 15 Unit 16 Unit 17 Unit 18 Unit 19 Unit 20 Unit 21 Unit 22 Uni ...英语阅读 本站小编 辅仁网 2017-07-19考研高分攻略:先认清阅读理解的这5种文章结构模式
对于一篇完整的英文说明文或者议论文来说,不论其形式看上去有多么复杂多样,但是每个作者都有自己写作目的,为了达到这一写作目的,一般考研阅读的文章都是采取特定的篇章结构模式,仔细分析历年考研阅读理解的篇章结构特点,会发现命题人在编排文章时通常采用五种结构模式。(一)层层递进型全文论述从抽象到具体,从简单 ...英语指导 本站小编 免费考研网 2017-06-082018年考研英语阅读理解最常见的过渡词
2018考研英语阅读理解复习时注意路标词即过渡词,路标词或词组,可以帮助考生有效理解作者思想的具体衔接和转折过渡等,从而有效把握前后句之间的关系。下文整理了一些最常见的过渡词供大家参考!1、此外besides=moreover=furthermore=in addition2、更重要的是more t ...英语指导 本站小编 免费考研网 2017-06-082018年闽南师范大学文学院801文学理论与阅读理解[专业硕士]考研全套资料
下载地址:http://free.100xuexi.com/Ebook/92256.html说明:本全套资料免费下载,共包括3种电子书、1种题库、3个文件资料。使用全套资料密码激活后,全套资料里的所有电子书、所有题库均可使用。1.名校考研真题及详解 [3D电子书]全国名校文学理论考研真题及详解(含 ...辅导考试考研资料 本站小编 福瑞考研网 2017-02-10鲁东大学外国语学院809英语水平测试阅读理解高分特训100篇
下载地址:http://free.100xuexi.com/Ebook/140826.html封面内容简介目录第1章 阅读理解技巧指南第2章 阅读理解高分特训100篇 2.1 人物记述类 2.2 教育文化类 2.3 商业经济类 2.4 科普科研类 2.5 社会生活类 ...辅导考试考研资料 本站小编 福瑞考研网 2017-02-072017年翻译硕士(MTI)211翻译硕士英语阅读理解高分特训100篇
下载地址:http://free.100xuexi.com/Ebook/141384.html封面内容简介目录第1章 阅读理解技巧指南 1.1 大纲要求和试题类型 1.2 解题技巧指南第2章 阅读理解高分特训100篇 2.1 多项选择 ◇文学传记类 ◇商业经济类 ◇教育文化类 ◇科普科研类 ...辅导考试考研资料 本站小编 福瑞考研网 2017-02-072015年(高三+高考)阅读理解与完形填空周周练
下载地址:http://free.100xuexi.com/Ebook/23985.html封面前言目录Week Oen 第一周 Monday Passage 1 朝韩半岛危机 Passage 2 美国飓风灾害 Tuesday Passage 1 忠诚可以改变一切 Wednesday Pas ...辅导考试考研资料 本站小编 福瑞考研网 2017-02-052015年(九年级+中考)阅读理解与完形填空周周练
下载地址:http://free.100xuexi.com/Ebook/23995.html封面前言目录Week Oen 第一周 Monday 著名人物 Tuesday 应试复习 Wednesday 人物故事 Thursday 学校教育 Friday Passage 1 直面挫折与压力 Pass ...辅导考试考研资料 本站小编 福瑞考研网 2017-02-052015年最新中考英语阅读理解
下载地址:http://free.100xuexi.com/Ebook/27283.html目录导航第一部分 题型特点及解题策略第二部分 点评最新中考真题第三部分 专项模拟训练第四部分 专项模拟训练答案与详解 ...辅导考试考研资料 本站小编 福瑞考研网 2017-02-05沸腾英语高二完形填空与阅读理解分层突破
下载地址:http://free.100xuexi.com/Ebook/59132.html封面致读者目录Part 1 常考话题分类突破 Topic 1 个人情况 Topic 2 日常活动 Topic 3 旅游与交通 Topic 4 家庭、朋友和周围的人 Topic 5 人物故事 Topic 6 学 ...辅导考试考研资料 本站小编 福瑞考研网 2017-02-05沸腾英语八年级完形填空与阅读理解分层突破
下载地址:http://free.100xuexi.com/Ebook/59053.html封面致读者目录Part Ⅰ 话题分类突破 Topic 1 个人兴趣 Topic 2 日常活动 Topic 3 个人情况 Topic 4 节假日活动 Topic 5 文娱与体育 Topic 6 计划与安排 To ...辅导考试考研资料 本站小编 福瑞考研网 2017-02-05沸腾英语高二完形填空与阅读理解分层突破
下载地址:http://free.100xuexi.com/Ebook/59061.html封面致读者目录Part 1 常考话题分类突破 Topic 1 个人情况 Topic 2 日常活动 Topic 3 旅游与交通 Topic 4 家庭、朋友和周围的人 Topic 5 人物故事 Topic 6 学 ...辅导考试考研资料 本站小编 福瑞考研网 2017-02-05
