Older people in particular are often surprised by the speed with which the internet's “next big thing” can cease being that. It even happens to Rupert Murdoch, a seventy-year-old media mogul. Two years ago he bought MySpace, a social-networking site that has become the world's largest. The other day, however, Mr Murdoch was heard lamenting that MySpace appears already to be last year's news, because everybody is now going to Facebook, the second-largest social network on the web, with 31m registered users at the last count.
Facebook was started in 2004 by Mark Zuckerberg, a student at Harvard and not even 20 at the time, along with two of his friends. The site requires users to provide their real names and e-mail addresses for registration, and it then links them up with current and former friends and colleagues with amazing ease. Each Facebook “profile” becomes both a repository of each user's information and photos, and a social place where friends gossip, exchange messages and “poke” one another.
Facebook is generating so much excitement this summer that bloggers are comparing Mr Zuckerberg to Steve Jobs, the charismatic boss of Apple, and calling his company “the next Google” on the assumption that a stockmarket listing must be soon. It may be. Mr Zuckerberg has rejected big offers from new- and old-media giants such as Yahoo! and Viacom. One of his three sisters, who also works for Facebook, has posted a silly video online that makes fun of Yahoo!'s takeover bid and sings about “going for IPO”. And Facebook has advertised for a “stock administration manager” with expertise in share regulations.
And yet Mr Zuckerberg insists that he is “a little bit surprised about how focused everybody is on the ‘exit’.” The truth is that he is sick of talking about it. The venture capitalists backing Facebook may want to cash out, but Mr Zuckerberg is only 23 and doesn't need the money. He also happens to believe—rather as Google's young founders do—that he can, and should, change the world.
Facebook is distinctive in several ways. First, it is currently considered classier than, say, MySpace. One academic researcher argues that Facebook is for “good kids”, whereas MySpace is for blue-collar kids and “gangstas”. Facebook's roots are indeed college students. Mr Zuckerberg started Facebook at Harvard, after all. From there it spread to other elite universities, and it only opened up to the general population last September.
Mr Zuckerberg, however, thinks that the bigger difference is that Facebook is now becoming a “platform”. By this he means that it is evolving into a technology on top of which others can build new software tools and businesses. In May Mr Zuckerberg opened Facebook up for outsiders to do just that, promising that any advertising revenues that third parties collect within Facebook are theirs to keep. Already, thousands of little tools have been created that allow Facebook users to share and discover music, play Sudoku, lend each other money, and so on.
注(1):本文选自Economist, 07/21/2007
注(2):本文习题命题模仿对象为2004年真题Text 1。
1. What is Rupert Murdoch’s attitude towards the popularity of Facebook?
2. Which of the following is NOT the good reason to use Facebook?
3. The expression “Mr Zuckerberg is only 23 and doesn't need the money” (Line 3, Paragraph 4) most probably indicates _______.
4. What can we learn from Paragraph 5?
5. What is the author’s attitude towards the development of Facebook?
篇章剖析
词汇注释
Mogul [mEu`gQl] n. 显要人物;有权势的人
lament [lE`ment] vi. 悔恨, 悲叹
registration [9redVis`treiFEn] n. 注册
repository [ri`pCzitEri] n. 贮藏室, 仓库
poke [pEuk] vi. 戳, 刺, 捅
难句突破
Facebook is generating so much excitement this summer that bloggers are comparing Mr Zuckerberg to Steve Jobs, the charismatic boss of Apple, and calling his company “the next Google” on the assumption that a stockmarket listing must be soon.
主体句式
结构分析
句子译文
题目分析
1.C. 态度题。文章第一段中可以看出默多克先生称Facebook已经快赶上了MySpace,因此不由哀叹,可见他对Facebook的崛起感到了警觉。
2.A. 细节题。从文章第二段的描述中可以看出,Facebook用户必须要用自己的真实姓名和电子邮件地址进行注册,因此选项不符合。
3.D.语义题。文章第四段中说道一些投资者想要抽回他们的资金,但是“扎克伯格先生只有23岁,他并不需要钱”,根据上下文的意思,扎克伯格现在并不需要用那么多钱来做任何事情,而且他非常年轻,即使现在经历任何的失败,都随时有可能东山再起、卷土重来,因此可以推断该句子的意思为D选项。
4.B. 细节题。从文章第五段中可以看出,Facebook的创始人来自于哈佛大学,因此Facebook一开始是在精英大学的校园里传播的,早期并没有向公众开放。而且有研究者认为Facebook的使用者都是一些“好孩子”。由此可见Faceook在接受过较高等教育的人群中更加流行。
5.C. 态度题。纵观全文,作者在阐述Facebook的发展历程时,态度是非常客观的,并没有直接加入任何其个人的感情色彩。
参考译文
