《考研英语阅读命题思路透析和真题揭秘》1998年Passage 5(2)

印建坤 群言出版社/2008-10-04

  The significance of hot spots is not confined to their role as a frame of reference. It now appears that they also have an important influence on the geophysical processes that propel the plates across the globe. When a continental plate come to rest over a hot spot, the material rising from deeper layer creates a broad dome. As the dome grows, it develops seed fissures (cracks); in at least a few cases the continent may break entirely along some of these fissures, so that the hot spot initiates the formation of a new ocean. Thus just as earlier theories have explained the mobility of the continents, so hot spots may explain their mutability (inconstancy).

  67. The author believes that _____.

  [A] the motion of the plates corresponds to that of the earth’s interior

  [B]) the geological theory about drifting plates has been proved to be true

  [C] the hot spots and the plates move slowly in opposite directions

  [D] the movement of hot spots proves the continents are moving apart

  [答案] B

  [解题思路]

  本题也需要与文章具体内容进行一一对应以便排除错误选项。首先,第二段第四句话谈到“The relative motion of the plates carrying these continents has been constructed in detail, but the motion of one plate with respect to another cannot readily be translated into motion with respect to the earth’s interior”(带着两个大陆板块漂移的相对运动已经能够被详细地阐述出来,但一个板块相对另一板块的运动还不能轻易地解释为它们相对于地球内部的运动),因此A选项显然与原文表述是矛盾的。接下来第五句话进一步说“It is not possible to determine whether both continents are moving in opposite directions or whether one continent is stationary and the other is drifting away from it”(人们还不能确定两个大陆是在朝相反的方向运动,也不能确定是否一个大陆停止不动而另一个离它而去),因此C、D选项也与原文不符合。而第二段第一句话明确指出“That the plates are moving is not beyond dispute”(板块漂移这一理论现在是无可争辩的了),可见B选项符合正确答案。

   


相关话题/

  • 领限时大额优惠券,享本站正版考研考试资料!
    大额优惠券
    优惠券领取后72小时内有效,10万种最新考研考试考证类电子打印资料任你选。涵盖全国500余所院校考研专业课、200多种职业资格考试、1100多种经典教材,产品类型包含电子书、题库、全套资料以及视频,无论您是考研复习、考证刷题,还是考前冲刺等,不同类型的产品可满足您学习上的不同需求。 ...
    本站小编 Free壹佰分学习网 2022-09-19