《考研英语阅读命题思路透析和真题揭秘》1995年Passage 5(2)

印建坤 群言出版社/2008-10-04

  Another line of thought assumes a memory storage system of limited capacity that provides adaptive flexibility specifically through forgetting. In this view, continual adjustments are made between learning or memory storage (input) and forgetting (output). Indeed, there is evidence that the rate at which individuals forget is directly related to how much they have learned. Such data offers gross support of contemporary models of memory that assume an input-output balance.

  67. From the evolutionary point of view,__.

  [A]forgetting for lack of practice tends to be obviously inadaptive .

  [B]if a person gets very forgetful all of a sudden he must be very adaptive

  [C] the gradual process of forgetting is an indication of an individual` s adaptability

  [D]sudden forgetting may bring about adaptive consequences

  [答案] D

  [解题思路]

  由于本题的四个选项都围绕着forgetting进行讨论,因此对应信息在原文第二段。A选项对应于该段第二句话“Over a period of no practice what has been learned tends to be forgotten; and the adaptive consequences may not seem obvious”(如果在一段时间里面没有时间,那么所学到的东西往往就会遗忘;其适应性结果可能就不太明显),A选项的表述与原文相反,是错误答案。B选项“if a person gets very forgetful all of a sudden he must be very adaptive”(如果一个人突然变得非常健忘,他一定非常能适应新环境)与原文“sudden forgetting”(突然的遗忘)意思不同,可以排除。第二段第三句话指出“Yet, dramatic instances of sudden forgetting can seem to be adaptive.”(但是,那些突然忘记的戏剧性时刻也可以被视为是具有适应性),第四句话进一步指出“In this sense, the ability to forget can be intffpreted to have survived through a process of natural selection in animals”( 从这种意义上讲,遗忘的能力可以被解释为是在动物界通过自然选择幸存下来的结果),可见遗忘的能力不是个体适应性的证明,而是整体进化过程的一部分,因此C选项也是错误答案。D选项对应于该段第三句话,是正确答案。

   


相关话题/

  • 领限时大额优惠券,享本站正版考研考试资料!
    大额优惠券
    优惠券领取后72小时内有效,10万种最新考研考试考证类电子打印资料任你选。涵盖全国500余所院校考研专业课、200多种职业资格考试、1100多种经典教材,产品类型包含电子书、题库、全套资料以及视频,无论您是考研复习、考证刷题,还是考前冲刺等,不同类型的产品可满足您学习上的不同需求。 ...
    本站小编 Free壹佰分学习网 2022-09-19