《考研英语阅读命题思路透析和真题揭秘》1997年Passage 5(2)

印建坤 群言出版社/2008-10-04

  Economists have been particularly surprised by favorable inflation figures in Britain and the United States, since conventional measures suggest that both economies, and especially America’s, have little productive slack. America’s capacity utilization, for example, his historically high levels earlier this year, and its jobless rate (5.6% in August) has fallen bellow most estimates of the natural rate of unemployment — the rate below which inflation has taken off in the past.

  Why has inflation proved so mild? The most thrilling explanation is, unfortunately, a little defective. Some economists argue that powerful structural changes in the world have up ended the old economic models that were based upon the historical link between growth and inflation.

  67. From the passage we learn that ____.

  [A] there is a definite relationship between inflation and interest rates

  [B]) economy will always follow certain models

  [C] the economic situation is better than expected

  [D] economists had foreseen the present economic situation

  [答案] C

  [解题思路]

  本题可以将选项一一排除。首先,第一段第三句话指出“The link between interest rates and inflation is uncertain”(利率和通货膨胀之间的关系并不是确定的),因此A选项与原文相反,可以排除。B选项与文章最后的“powerful structural changes in the world have up ended the old economic models that were based upon the historical link between growth and inflation”(世界经济结构强有力的变化已经打破了那个以经济增长和通货膨胀的原有关联为基础的旧有经济模式)的意思相反,也是错误选项。D选项则与文章第四段第一句话“Economists have been particularly surprised by favorable inflation figures in Britain and the United States”(尤其让经济学家感到惊讶的是,英美两国的通胀率带来了良性的结果)的意思相反,说明目前的情况科学家们也没有预测到,因此C选项也可以排除。而C选项正好符合这一句话隐含的意思,即实际的经济情况比预测的要好。

  [题目译文]

  从文中我们可以了解到 。

  [A] 通货膨胀和利率之间有确定的关系

  [B] 经济将总会遵循一定的模式

  [C] 经济状况比预期的要好

  [D] 经济学家预测到了目前的经济状况

   


相关话题/

  • 领限时大额优惠券,享本站正版考研考试资料!
    大额优惠券
    优惠券领取后72小时内有效,10万种最新考研考试考证类电子打印资料任你选。涵盖全国500余所院校考研专业课、200多种职业资格考试、1100多种经典教材,产品类型包含电子书、题库、全套资料以及视频,无论您是考研复习、考证刷题,还是考前冲刺等,不同类型的产品可满足您学习上的不同需求。 ...
    本站小编 Free壹佰分学习网 2022-09-19